Gif about flowers like blondebloom

Gif govori više od milijun rijeći

Gif smatramo dijelom digitalne kulture.

Gif

Prvi GIF nastao je 15. lipnja 1987. godine. Internetska predaja kaže da je na prvome GIF-u bio avion, no izgubio se u bespućima internetske povijesti pa ga možemo samo zamišljati. Je li polijetao? Slijetao? Kamo je išao? Tko će znati…

U prvim godinama svoga postojanja GIF-ovi su prije svega služili za animirane „Under construction“ obavijesti na nedovršenim internetskim stranicama.

Instagram Storyji postali su prava mala ovisnost – prvi korak je da zabilježite super trenutak, eventualno obradite boju na fotografiji, osmislite dobar caption i dodate sladak GIF. I sve to da bi postojao zapis od 24 sata na društvenoj mreži. Ali, hej – imali smo i luđe hobije. Jeste li znali da je Gify kupio Facebook za 400 milijuna dolara.

Do sada ne postoji niti jedan citat, ali meni je pao na pamet jedan : ” Just keep gifing”

AOB

GIF-ovi su prodrli i u svijet umjetnosti. Primjerice, postoje GIF-umjetnici poput Davidopea koji izrađuje grafički zanimljive (najčešće crno-bijele i iznimno kontrastne) GIF-ove, za čiju mu izradu treba od dva do šest sati po GIF-u. Neke galerije čak su počele i izlagati GIF-ove, poput londonske Photographers’ Gallery koja je na izložbi Born in 1987.: The Animated GIF predstavila 40-ak GIF-ova umjetnika iz različitih disciplina.

GIF je postao i neizostavan dio suvremenoga online novinarstva, a prihvatili su ga i neki ozbiljni mediji. Godine 2012. Buzzfeed i New York Times najbolje trenutke Olimpijskih igara u Londonu predstavili su u formatu GIF-a, a britanski Guardian njima je iste godine sažeo predsjedničku utrku u Americi.

Što god mislili o njima, svi ih volimo, svi ih koristimo. Postoje čak ljudi kojima su poduzetnici spremni platiti silne novce kako bi im otkrili kako pronaći one koje će instagram story učiniti nezaboravnim.

Gif about dancing girl and flowers
Gif about dancing girl and flowers from Azuma Makoto
POST A COMMENT