10 pravila za dobru fotografiju

1. Dobro osvjetljenje je možda najvažnija stvar da biste izgledali dobro na fotografijama, ali vjerojatno nećete uvijek imati kontrolu nad osvjetljenjem. Ako vas slika dobar fotograf koji razumije važnost osvjetljenja, to je već pola uspjeha.
2. Ako se slika u polumračnim prostorijama ili po noći bez dobrog osvjetljenja, ponudite kako ćete vi fotografirati sve ostale. Izgledat će užasno, pa ne želite biti na tim fotografijama.
3. Najbolje umjetno svjetlo nije ni odozgo ni odozdo, nego sa strane pod kutom od 45 stupnjeva. To je razlog zbog čega u ogledalu kod kuće izgledate odlično, a na fotografijama 10 minuta poslije užasno.
4. Ako možete slikajte se na otvorenom. I po oblačnom vremenu ispast će bolje od fotografija slikanih unutra.
5. Ako se fotografirate unutra stanite tako da vam prozorsko svjetlo dolazi sa strane, a ne s leđa.

Bez obzira na savjete, imajte na umu da je najvažnije da se dobro osjećate u vlastitoj koži.

 1.  Na fotografijama se ispravite. Zadnja stvar koja vam treba je da se na fotografijama vidi dupli trbuh. Ravna kralježnica i uspravno držanje mogu učiniti da na fotografijama izgledate 5 kg mršavije.
 2.  Ako se slika cijelo tijelo okrenite se lagano u stranu, dvije trećine prema kameri, s jednom nogom ispred druge. Težinu prebacite na stražnju nogu, a rame lagano izbacite naprijed. Čak i ako vam se čini da ova poza ne odgovara vašoj osobnosti ili prilici u kojoj se grupna fotografija slika bar okrenite tijelo lagano u stranu.
 3.  Dok stojite uvucite trbuh, ali nemojte stezati mišiće jer će se grčenje mišića osjetiti na cijelom tijelu i licu, pa ćete izgledati napeto.
 4.  Ramena povucite prema natrag i spustite prema dolje.
 5.  Ako se slikaju portreti recite osobi koja fotografira da drži fotoaparat u visini očiju.

11.    Glavu lagano nagnite prema naprijed (spustite bradu), a pogled usmjerite prema osobi koja slika. Nemojte gledati prema dolje jer ćete izgledati pospano, a nemojte ni izravno u objektiv kako biste izgledali prirodnije

COMMENTS
 • Mirija

  REPLY

  DAAA, ona uvijek ima super fotke, a evo sad imamo prriliku i mi 🙂

  April 24, 2018
  • Karla

   REPLY

   Samo da znas, isprintat cu savjete i pokusati se fotkati po njima. Jako mi je zao sto nemam svojih fotka s kojima sam zadovoljna. Ali zato tvojeee, tocno sam ljubomorna,ali pozitivno naravno. Puse iz Osijeka.

   April 24, 2018
 • Sandra Jakovšić

  REPLY

  Odlični savjeti, vrijedi probati.

  April 24, 2018
POST A COMMENT