zero waiste

Zero-waste kao način života

Zero-waste kao način života tema je koja se već duže vrijeme provlači kroz medije, a ja Vam želim podijeliti svoje viđenje i način na koji ga ja živim.

Živjeti održivo više nije toliko teško kao što je nekada bilo, a sam bauk koji se stvorio oko toga da je komplicirano, posljednjih nekoliko godina, potpuno je nepotreban. Srž održivog načina života je i mijenjanje vlastite svijesti, rad na sebi i stvaranje sebi ugodne okoline, a sve to doprinijet će u konačnici boljem svijetu i društvu. Krenite od ovih nekoliko jednostavnih koraka i mijenjajte stvari iz dana u dan.

Bakina stara tacna isto može biti nevjerojatno šarmantna, slažete se?

Promijenite kut gledanja i način razmišljanja

Čini se kao najjednostavnije, a zapravo je to možda i najteži korak – no dobra vijest za sve je da kada jednom krenete razmišljati održivo bit će vam potpuno nezamislivo vratiti se na staro. Koliko često možete voziti bicikl ili prošetati? Koliko je nužno trošenje energije u kućanstvu na način na koji ju sada trošite? Koristite li eko sredstva za čišćenje kuće i reusate li već korištenu ambalažu? Na bezbroj počevši samo od našega doma možemo početi činiti veliku promjenu i bili bi ponosni na sebe. Svaki dan mali korak je bolji nego niti jedan korak naprijed.

zero waiste
Sredstva za čišćenja ne trebaju biti s jakim kemikalijama koje štete.

Reciklirajte i upotrijebite ponovo

Reciklirajte odjeću ili je odnesite na mijesta predviđena za to. Ako ste se odlučili za renoviranje, imajte na umu da i stari preuređeni namještaj ima svoju ljepotu. Prebojite ga, dajte mu novu funkciju, pa čak i prodajte ako ne želite pokloniti, ali ne bacajte. Pospremanjem vlastitog životnog prostora i vođenje minimalizmom donijet će vam takvo olakšanje, a primijetit ćete i više novaca u vašim novčanicima.

Šarmantni kutak, zar ne ?

Zero waiste moguće je koristiti i u poslu

Krenimo od pakiranja ukoliko ste mali poduzetnici. Ponosna sam što za ovu kategoriju mogu dati vlastiti primjer. Zapravo je najlakše angažirati grafičkog dizajnera da izradi super cool pakiranje, ali priznajte ima nešto u onom prirodnom i zero wast. Pakiranje za Blonde Bloom šalicu, sastoji se od neutralnog recikliranog papira, cvijeće koje se nalati na svakoj kutiji je divlje cvijeće, ali ne ono iz tvornica. Sama sam ga ubrala i sušila. Zahvalnicu koju dobijete je izrađena od recikliranog papira u kojemu je utkano sjeme divljeg cvijeća. Umjesto da je bacite- posadite je i u proljeće imate društvo cvijetno društvo uz šalicu omiljenog napitka.

Šarmantne su, zar ne ?
Šarmantne su, zar ne ?
Zaro waist pakiranje

Shopping

Vrečice za kupovinu ne trabju biti uvijek plastične, niti ih uvijek trebamo kupovati. Zamislite da od apsolutno svake kupnje tih par kuna spremimo u kasicu i nagradimo se nečim, primamljivo je zar ne ?

Zero-waste pribor
Zero-waste pribor
Dogovorili smo se ? Nosimo vlastitu i na kraju godine se nagrađujemo 🙂

Četkica za zube, češalj, ….

Zapravo sve može mijenjati i još više, … Jeste li se ikada zapitali koliko štapića za uho završi u moru, da li krugom života i mi jedemo ribu koja se hrani plastikom? Zašto ne bi so investirali u malo bolji češalj koji će trajati više, a ne godišnje kupovali iste češljeve koje već imamo doma samo s različitom ilustracijom jer su kao insagramični. Nemojte me zezati, fotognični su i ovi 😉

Zar i one nisu šarmantne ?

O Zero-waste pokretu i sličnim ekološkim temama možete pogledati na super ilustriranoj stranici : https://www.ektocen.info/

POST A COMMENT